Despre sursele de Omega 3

Posted by Ana 23/01/2019 0 Comment(s)

Avand in vedere ca Omega 3:

  • este esential pentru o functionare celulara corespunzatoare
  • sprijina performanta cognitiva si dezvoltarea neurala
  • pastreaza in creier un nivel inalt al dopaminei
  • imbunatateste activitatea sistemului limfatic, care se ocupa de detoxifierea creierului si eliminarea toxinelor din creier in timpul noptii.
  • reduce inflamatia in corp, stiut fiind ca aceasta este cauza principala a numeroase boli.
  • imbunatateste comunicarea intre celule corpului.
  • scade nivelul de trigliceride

recomandabil ar fi sa ne aducem un aport optim de Omega 3 din alimentatie.

 

Noi utilizam urmatoarele surse alimentare de Omega 3:

- 2 oua = 150 mg Omega 3
- 100 gr. unt = 280 mg Omega 3
- 100 gr cheddar = 350 mg Omega 3
- 100 gr somon / hering = 2000 mg Omega 3
- 100 gr nuca = 2000 mg Omega 3 (fiind insa de provenienta vegetala, in cel mai bun caz ar rezulta 200 mg Omega 3 - vezi mai jos).

 

Insa pentru ca nu mancam zilnic somon, hering sau sardine, ne vedem nevoiti sa apelam la suplimente.

Sursa suplimentului pe care il utilizam este pestele sau krillul, caci in suplimentele din sursele vegetale de tipul seminte de in, nuci si chia nu se gasesc aceleasi tipuri de acizi Omega 3 care se regasesc in sursele de origine animala.

 

Pestele si krillul contin acizi grasi esentiali DHA si EPA, respectiv elemente structurale celulare, in timp ce sursele de origine vegetala contin un acid gras numit ALA, care pentru a fi utilizat la nivel celular trebuie sa fie convertit in EPA.

Transformarea insa se produce la un raport de 10:1 (adica 10 unitati de ALA pentru o unitate de EPA), si doar daca in corp exista cantitatile optime de Fier, Zinc si anumite enzime. In plus, prezenta unor cantitati mari de Omega 6 in alimentatie determina o scadere a conversiei.

 

Intrucat viata este chimie, a te baza pe surse vegetale pentru a obtine beneficiile aduse de Omega 3 reprezinta din punctul nostru de vedere o abordare ineficienta. 

Write a Comment